Miten rauhoittaa ruokailuhetket?
Meillä on somen puolella menossa kampanja #ruudutonruokailu. Seuraajamme pyysivät vinkkejä miten ruokailuhetken saisi rauhoitettua älylaitteilta, joten tässä hoitajiemme vinkit aiheeseen.
Esimerkin voima on vahva varsinkin pienten lasten kanssa. Kun koko perhe syö yhdessä, pöydän ääressä, on jokaisen helpompi keskittyä yhdessäoloon. Odotetaan pöydässä, että jokainen on syönyt, jolloin toisen aloittamat leikit eivät vie vielä syövien huomiota.
Yhteiset pelisäännöt, joista pidetään kiinni eli ruokapöytään ei oteta syödessä älylaitteita eikä esim. leluja tai kirjoja. Yhdenmukainen toiminta auttaa lasta oppimaan uuden rutiinin, joten pidä kiinni siitä mistä sanot. Mikäli teillä vasta aloitellaan pöydässä ruokailua, kannattaa alusta alkaen opetella tavat, joiden mukaan perheessä syödään.
Kerää ruokapöytään kaikki, mitä ruokailun aikana tarvitaan, juomista lisukkeisiin ja talouspaperiin. Jatkuva ravaaminen jääkaapilla voi saada lapsenkin levottomaksi pöydässä.
Tyypillinen "ongelma" on Pikku Kakkosen ajoitus. Entä jos kokeilettekin tehdä toisin päin: vanhempi laittaa ruuan sillä aikaa kun lapset katsovat Pikku Kakkosen tai muun sovitun ohjelman (jolloin saa myös itse rauhan tehdä ruuan) ja vasta sen jälkeen syödään. Nälkä voi olla jo tosi kova jos lapset tulevat päiväkodista, joten pieni välipala ohjelman aikana pitää pahimman nälkäkiukun poissa. Kokeile esim. pilkkoa vihannekset alkupalaksi jos ne eivät lapsille vielä maistu muun ruuan seassa.
Kotona uuden asian opettelu voi toisilta sujua paremmin, toiset oppivat helpommin vieraammassa ympäristössä tai muun kuin oman vanhemman kanssa. Ns. "vieraskoreus" voi joskus helpottaa, kun muilta ihmisiltä saakin ensimmäisen mallin aiheeseen. Esim. hoitajan kanssa, ystävien luona tai ravintolassa syöminen voi auttaa, kun voi havainnoida miten muut ihmiset toimivat.
🫶🏻 Muista, että aikuinen päättää vain mitä syödään, lapsi päättää paljonko syö. Ruokarauha koskee ihan jokaista, toisen syömisen kommentointi ei ole tarpeen.